+382 32 371 451 skola@os-vdrobnjakovic.edu.me

Jedan od najvažnijih koraka u životu djeteta, polazak u školu, praćen je brojnim nedoumicama za roditelje, od izbora škole, testiranja, učiteljice, predmeta, udžbenika, socijalizacije… Odgovorićemo na neka od njih.

Evo nekoliko informacija i savjeta koji će vam, nadamo se, pomoći da blagovremeno obavite aktivnosti oko upisa u prvi razred, ali i da najbolji način svoje dijete pripremite za polazak u školu.

Upis učenika u prvi razred osnovne škole za 2017-2018 godinu počeće kao i ranijih godina, 1. aprila.

U prvi razred upisuju se djeca koja će u kalendarskoj godini u kojoj počinju da pohađaju školu navršiti šest godina života.

Testiranje

Testiranje obavlja pedagog škole standardnim testovima koji služe za dobijanje opšte slike o nivou psihofizičkog razvoja djeteta koje polazi u školu.

Testiranjem se mogu uočiti eventualne poteškoće budućeg prvaka u učenju i prilagođavanju na školu, a takođe na njihove sklonosti. Na osnovu rezultata testa budućeg prvaka dolazi se do informacija korisnih nastavnicima razredne nastave.

Što se tiče samog dolaska na testiranje, potrudite se da dijete bude što opuštenije. Pokažite povjerenje, recite mu da nije ništa strašno ako ne zna odgovor na neko pitanje, da je to samo razgovor i da odgovori onako kako misli da treba. I naravno, nemojte ga preslišavati na putu od kuće do škole i time dodatno izazivati strah.

Tokom narednog perioda razgovarajte sa djetetom o školi kao o nečem lijepom što ga očekuje.

Vaš najvažniji zadatak u narednom periodu jeste da vašem budućem đaku prvaku pružite što više ljubavi, razumijevanja, strpljenja i zajedničkog druženja.

Vidimo se u školi !!!